Vi kan kontaktes døgnet rundt på 59 45 10 14

Højby Kirke

Træd ind i år 1150 – og oplev fremtiden!

Få kirker og kirkegårde byder på så mange oplevelser som Højby.
Højby Kirke blev opført omkring år 1150, hvilket bekræftes af fundne mønter fra denne periode i kirkegulvet. Inden stenkirken blev bygget, lå der en trækirke på samme sted. Fra denne tid stammer tre træstaver, som nu ligger over døren mellem våbenhuset og kirkeskibet. Yderligere to mindre staver er placeret over sakristidøren. Højby, der betyder “byen ved højene,” var en betydningsfuld by i middelalderen.

På den tid var Højby både ældre og større end Nykøbing, som dengang blot var et lille fiskerleje. Højby Kirkes imponerende størrelse kan hænge sammen med, at Odsherred i middelalderen næsten blev betragtet som en ø.

Forbindelsen til det øvrige Sjælland gik kun over en smal tange ved Dragsholm, og med Odden regnet med, lå Højby derfor centralt.

Under en udvidelse af kirkegården stødte man ved den tidligere søbred på store kampestensfundamenter, som sandsynligvis tilhørte et havneanlæg. I 1990’erne fandt man endnu et havneanlæg på den modsatte bred af Højby sø, ved ruinerne af den gamle borg ”Borren”. Dette antyder, at man kunne sejle og transportere varer fra den ene bred til den anden. De tilhugne kampesten, som Højby Kirke er bygget af, stammer muligvis fra den gamle borg.

Kirkeoplysninger

Byggeår:
1149

Adresse:
Bag Kirken 6, 4573 Højby

Telefon:
59302268